God rabarbrapai uten sukker

Nå er det sesong for rabarbra! Jeg synes rabarbra og jordbær smaker så friskt og godt sammen. I år var jeg litt usikker på hvordan jeg skulle gjøre det, siden jeg ikke spiser sukker. Men både paien og syltetøyet ble nydelig med honning og lønnesirup som søtning.

Jeg laget syltetøy av all rabarbraen jeg hadde hentet inn. Det ble nok syltetøy til både paifyllet og et ekstra glass med syltetøy som jeg satte i fryseren til en senere anledning.

Her kommer oppskriften min på smuldrepai med jordbær- og rabarbrasyltetøy:

Syltetøy:

  • ca 700 g rabarbra
  • 1 pose frossen jordbær eller 1 kurv friske jordbær
  • ca 2,5 dl ren lønnesirup/ honning
  • 5 ts chiafrø
  • 2 ts fiberhusk
  • 3 ts ren vaniljeekstrakt/ vaniljepulver

Fremgangsmåte:

  1. Skrell rabarbraen og skjær den i små biter. Hvis du bruker friske jordbær, deler du de også opp i passelige biter.
  2. Bland rabarbra og jordbær sammen med lønnesirup i en middels kjele til det småkoker.
  3. Visp inn chiafrø og fiberhusk etter ca 5 min, og fortsett å koke ned blandingen i 20-30 min til den har tyknet.
  4. Ta den vekk fra varmen og rør inn vaniljen.
  5. Avkjøl syltetøyet noen timer så det tykner enda mer.
Et glass med hjemmelaget rabarbra- og jordbærsyltetøy søtet med honning og lønnesirup.

Smuldredeig:

Her brukte jeg bare samme deig som til Sunne og gode bringebærkaker.

Ingredienser:

  • 2,5 dl usøtet kokosnøttflak
  • 2,5 dl kokosmasse
  • 2,5 dl havremel
  • 2,5 dl havregryn
  • 1 ts Himalayasalt
  • 1,5 dl ren lønnesirup
  • 0,5 dl kokosolje (for binding)
  • 2 ts ren vaniljeekstrakt eller vaniljepulver
  • Evnt. litt vann til deigen samler seg.

Fremgangsmåte:

  1. Sett ovnen på 150 grader over og undervarme.
  2. Smør en paiform med litt kokosolje, og fordel ca halvparten av syltetøyet i formen. Resten kan brukes som pålegg eller fryses ned til senere bruk.
  3. Bland kokosflak, kokosmasse, havremel, havregryn og salt i en bolle.
  4. Tilsett lønnesirupen, kokosoljen og vanilje og rør alt godt sammen. Deigen skal være litt klissete. Tilsett litt vann hvis det er nødvendig.
  5. Fordel deigen over syltetøyet i paiformen, og stek paien midt i ovnen i 30-40 min til deigen blir gylden.
  6. Avkjøl paien på rist.
Fristende smuldrepai med jordbær og rabarbra.

Da er det bare å kose seg med en sunn og god variant av rabarbrapai. Nå er det endelig sommer, uavhengig av vær og vind!

Lik og del gjerne på Facebook her:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.