På mandag tok vi en dagstur til vakre Kjerringøy. Det er som å gå i land i en annen verden etter en fergetur på bare 10 minutters tid. Det er en egen stillhet her, som gjør at jeg virkelig kan kjenne på nærheten til naturen. Og det er vakkert på Kjerringøy.
Interessant historie
Først kjørte vi til Kjerringøy Handelssted. Handelsstedet ble grunnlagt på slutten av 1700-tallet. Utover 1800-tallet kom ei oppgangstid med gode priser på fisk og etterhvert gode sildeår i tillegg. Det var handelsmann Zahl og kona Anna Elisabeth som drev handelsstedet under storhetstida.
På slutten av 1800-tallet ga Zahl pengestøtte til en ung og fattig forfatter fra Hamarøy. Knut Hamsun takket senere sin velgjører med å bruke Zahl som modell for figuren Mack som dukker opp i flere av Hamsuns bøker.
Men verden var i forandring, da som nå, og Kjerringøy hadde ikke havn til å ta imot større båter og skip. Behovet for ei trygg mellomhavn på reisen til Lofoten ble også mindre da båtene ble større og fikk motorer. Bodø tok etterhvert over som den viktigste handelsbyen i området.
Nordlandsmuseet kjøpte handelsstedet i 1957, og driver nå kafé og omvisning der. Dette er virkelig en skatt som har blitt tatt godt vare på. Jeg anbefaler på det varmeste en omvisning på området, i hovedhuset og i krambua. Jeg blir like fascinert av historien og omgivelsene hver gang jeg er her.

Nordnorsk natur er vakker
Etter å ha vært innom handelsstedet, kjørte vi videre så langt veien gikk, til Tårnvik. Veien var smal, men omgivelsene var fantastiske. Ytterst ligger Tårnvik rorbusenter med utsikt mot Steigen og Sørfold. Langs veien var det mange idylliske, små strender. Det er også mulig å gi seg på fjelltur hvis du vil og kan. Da vil du få enda bedre utsikt, blant annet mot Lofotveggen.

Økologisk mat fra Kjerringøy
Før vi måtte finne veien tilbake til Bodø, stoppet vi på Markens Grøde og spiste. De hadde blant annet Møsbrømlefse på menyen. Det hadde jeg ikke spist på 15 år på grunn av glutenintoleranse. Men de hadde en litt mindre variant enn vanlig, og jeg falt for fristelsen. Jeg storkoste meg med hver eneste lille bit, i visshet om at det nok kom til å gå minst 15 år til neste gang. Det var nydelig! Men hvetesjokket kom selvfølgelig etterhvert. 😀

Kjerringøy selger også egenprodusert ost av økologisk og lokal melk. Jeg kjøpte med meg Rød Kjerringøy som er en rødkittost og Kvit Kjerringøy som er en camembertvariant. Kjerringøy Ysteri har tidligere vunnet priser for sine oster. Det er så flott at man kan få kjøpt lokalproduserte delikatesser i nærmiljøet. Hurra for kortreist mat!

På tilbaketuren fant vi en fantastisk plass til å sitte og vente på ferga. Her kan man sitte å ta inn over seg roen og stillheten. Det er godt å lade batteriene før man vender tilbake til virkeligheten på den andre siden av ferga.

Dette er et ikke-sponset innlegg.
Kilder:
Jeg har hentet informasjon om historien til Kjerringøy Handelssted fra Nordlandsmuseets brosjyre og fra Wikipedia.