#sjekkdeg 2018

Thea Steen var med på å ta initiativ til #sjekkdeg- kampanjen. Hun fikk  livmorhalskreft da hun var 25 år. Dessverre ble sykdommen oppdaget for sent i Theas tilfelle, og hun døde året etter. Men siden hun satte fokus på hvor viktig det er å sjekke seg for celleforandringer jevnlig, har hun reddet livet til mange andre kvinner. Nå i september kjøres kampanjen for fjerde gang!

Jeg har selv mistet noen som sto meg nær på grunn av kreft. Det var ikke livmorhalskreft, men en type kreft som ikke kunne kureres. Det er hjerteskjærende å miste noen man er glad i før tiden. Livmorhalskreft kan unngås dersom du sjekker deg. Det er en enkel ting å gjøre, som kan ha veldig stor betydning for deg og alle som er glad i deg!

Roser med mørk bakgrunn

Livmorhalskreft

Celleforandringer oppstår fordi du har blitt smittet av et veldig vanlig, seksuelt overførbart virus som kalles HPV.  Ca 70 % av alle kvinner smittes med HPV i løpet av livet. Det er nå mulig å vaksinere seg mot dette viruset. Kreftforeningen anbefaler uansett alle kvinner over 25 år å ta livmorhalsprøve, også de som er vaksinert.

Dersom du sjekker deg jevnlig, vil slike celleforandringer som regel oppdages før det utvikler seg til kreft. Da kan det behandles med et enkelt inngrep.

Vannlilje over mørke blad

Jeg har lest og hørt en del om kvinner som har hatt livmorhalskreft. Felles for dem alle er at de bønnfaller andre kvinner om å sjekke seg. Det kan være snakk om liv eller død. Da blir noen få minutter i en litt ukomfortabel stilling hos legen eller gynekologen bare en bagatell.

En kreftbehandling er svært tøff for kroppen. I tillegg er de som overlever kreften ofte plaget med senskader som strålesmerter, fatigue, tarm- og blæreproblemer, brannsår og infertilitet.

Jeg har tatt livmorhalsprøven hver gang jeg har fått påminnelse i posten. Sist gang var i fjor høst. Det er veldig enkelt og betryggende å følge dette programmet fra kreftforeningen.

Så kjære kvinne og medmenneske, vær så snill å #sjekkdeg:

  • Ring fastlegen
  • Ta en celleprøve
  • Unngå livmorhalskreft
Hender formet som et hjerte, #sjekkdeg.
#sjekkdeg

Ha en fin septemberdag!

 

Kilder:

Kreftforeningen

KK, Thea Steen

Lik og del gjerne på Facebook her:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Facebook